Mesudiye Ziraat Odası, ilçede göç sonucu atıl kalan arazilerin organik tarım için kullanılması için çalışma başlattı. Organik tarımla ilgili bir proje hazırlayan ziraat odası, temin edeceği arazide önce organik fasulye, kuşburnu üretimi yapacak. Daha sonra üretim çeşitlendirilecek.
Ordu’nun Mesudiye ilçesi Türkiye’de en fazla göçün yaşandığı yerler arasında bulunuyor. Tahminlere göre her 10 Mesudiyeli’den 9’u dışında yaşıyor. Bir zamanlar yoğun tarım ve hayvancılığın yapıldığı Mesudiye’de göç nedeniyle topraklar uzun zamandır atıl durumda. Mesudiye Ziraat Odası hem göç olgusu ile ortaya çıkan bu durumu avantaja çevirmek, hem de uzun zamandır kullanılmayan atıl toprakların ekonomiye canlılık getirmesi için çalışıyor. Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan, “Kuşburnu, fındığa göre 7 kat daha fazla gelir getiriyor. Biz başlattığımız organik tarım projesi ile yörede 3 bin fidan dağıttık. Bu sene önce beyaz fasulye üretimi ve kuşburnu üretimi yapacağız. Zamanla ürün çeşidi artacak. Gerçekten bölgede toprak organik tarım için çok uygun.” dedi.
Henüz yolun başında olmalarına rağmen talep ile de karşılaştıklarını aktaran Başarslan, “Niğde-Nevşehir yöresinde biliyorsunuz patateste siğil hastalığı var. Oradan bize talep geldi. Bize ‘tohumluk patatesi siz üretebilir misiniz?’ diye soruyorlar. Oralarda bu hastalık sebebiyle tohumluk patates olmuyor. Neden yapmayalım ki 150 kilometrelik Melet Irmağı’nın 100 kilometresi Mesudiye’den geçiyor. Bu ırmağın kenarında bu işe yapabiliriz.” diye konuştu. – ORDU (Cihan Haber Ajansı)