Yeşilyurt Kronolojisi

Kronoloji Yeşilyurt

1455
Osmanlı’da Beri ile ilgili ulaşılan ilk bilgiler. (Vergi veren hane bilgileri)
Osmanlı’da Beri ile ilgili ulaşılan ilk bilgiler. (Vergi veren hane bilgileri)

Beri’ye ait ilk bilgiler 1455 tarihine aittir.O yıllarda Kıyan Köyü, Eğricesu Köyü, Yavadı Köyü ayrı ayrı köylerdir. Beride 1455 =9 Hane
1485=11Hane
1520=O Hane
1547=14 Hane
1613 =18 Hane

Vergi veren kişi bulunmakta olup, gayrimüslim nüfus bulunmaktadır. Yavadı Köyünde
1455 d= 12 Hane,
1485 = 19 Hane,
1520 = 21 Hane,
1547 = 47 Hane,
1613 = 82 Hane olduğu görülmektedir.

Kaynak. Prof. Dr. Bahaettin Yediyıldız’ın Ordu Yöresi Tarihi.

1831
Beri’nin Yavadı’ya bağlanması

1830-1831 yıllarında 11. Mahmut döneminde, yakın mezra ve köyler birleştirilerek ilk Muhtarlık idari yapıları kuruluyor.Beri’nin o tarihlerde Yavadı köyüne bağlandığı kesin görüşündeyiz.Çünkü 1834 yılında yapılan Nüfus Sayım Cetvelinde.Beri’deki hane  ve sülaleler Yavadı köyü Nüfus Sayım Cetvelinde görülmektedir.

Kaynak: Dünden Bugüne (Ordu-Mesudiye) Yeşilce Yeşilyurt kitabı. (Başbakanlık Osmanlı Arşivi Nüfus Defteri Seri Num.11041.Bu belge Başbakanlık Osmanlı Arşiv Uzmanı Sayın Yaşar Celep tarafından çıkartılmıştır.

1834
Osmanlı Nüfus Sayım Cetveli düzenlenmesi ve Beri’deki Sülalelerin ilk kayıtı

Bu belge Kadir Aksu’nun yazarı olduğu Dünden Bugüne (Ordu-Mesudiye) Yeşilce Yeşilyurt adlı eserin 25. sayfasında mevcuttur.Başbakanlık Osmanlı Arşivi Nüfus Defteri serisi Num:11041

1951
Beri’ye ilk elektriğin gelmesi (Dizel yakıtlı jenaratör)

Belediye Başkanı Şükrü Demircan ve Mahalle Muhtarımız Ali Aksu zamanında, Çay mahallesinde Dizel Elektrik Santrali kurulmuştur.Elektrik, akşamları ev ve sokaklara verilirdi. Gece kesilirdi. Bazı evlerde elektrik var, bazılarında yoktu. Elektriğin Teknik elamanı Ali Eratsın namı değer Çamur Ali idi. Elektrik kesilmelerinde hep çamur Ali’yi suçlardık. Mekanı cennet olsun. Yeşilce’ye çok değerler kattı. İlk Kuluçka makinesini kendi yaptı. ÇamurAli balının markası değerlidir. Hakiki baldır. ”Kadir Aksu”

Beri Mahalle Muhtarlığına Kavuştu

4.12.1950 tarih 50-307/312 sayılı Bakanlar kurulunun kararı ile Ordu ilinde 7. Belediye olarak Yavadı (Yeşilce) Belediyesi  kuruluyor.Beri o tarihten sonra Mahalle Muhtarlığına kavuşuyor. 1830-1951 tarihleri arası Beri’de muhtarlık bulunmamaktadır. 1950 yılında Yavadı Muhtarı olan Şükrü Demircan’ın büyük çabaları ile Yavadı’ya Belediye’yi kazandırıyor.
14.6.1951 tarihinde yapılan seçimde İlk Belediye Başkanımız Şükrü Demircan oluyor.
O yılların imkansızlıkları içinde azmi, çabası ile Yeşilce’ye sayısız hizmetler yapmıştır. Değerli eserler bırakmıştır. Kendisini saygıyla anarız. Mekanı cennet olsun.’Kadir Aksu’

Ali Aksu’nun ilk Beri Mahallesi Muhtarı olması

14.06.1951 tarihinde yapılan Mahalli İdareler seçimi sonucunda, Ali Aksu ilk Mahalle Muhtarımız oluyor.ALİ AKSU:(1922–1982) Çiftçidir. Çocuklarla şaka yapmayı çok severdi. Köyüne hizmet etmeyi seven bir kişidir.
1951-1954 ve 1972-1977 yılları arasında iki dönem Mahalle Muhtarlığı yapmıştır.  Mahallemize pek çok hizmetleri olmuştur. Kendisini saygıyla anarız Mekanı cennet olsun. ‘Kadir Aksu’

1953
Yavadı ile Beri arasında, Beriliyurdu anlaşmazlığı

Eskiden nüfus çok kalabalık, halkın geçimi tarım ve hayvancılıktı. Boş olan her yer ekilmekteydi. Mezinoluğu’nun yakınındaki Beriliyurdu’nun sürülmesi sırasında bazı kişilerin karşılıklı birbirine güç gösterici sözler iletmesi sonucu Yavadı ve Beri halkı Beriliyurdu’nda karşılaşıyor. Silahlı çatışma çıkıyor. Beri mahallesinden Bilal Aksu ve Nail Oskay vuruluyor.Mekanları cennet olsun.Nur içinde yatsınlar. Beriliyurdu bir zamanlar sürüldü.Uğruna canlar verdiğimiz,korumak için bekçi tuttuğumuz bu yerler artık  köyün tapulu merası değildir.

Yavadı, Beri’nin, Mesudiye yolunun yapılması

ŞÜKRÜ DEMİRCAN : Halkına hizmet etmeyi seve sosyal, girişimci bir insandı. Belediye Başkanı olmadan öncede Yavadı Muhtarı idi. 14.6.1951-13.11.1955 ile 17.11.1963-9.12.1973 dönemleri arasında Belediye Başkanlığı yapmıştır. Yavadı, Mesudiye yolunun yapılması. Mevcut Yol düzergahıdır. Belediye Başkanı Merhum Şükrü Demircan zamanında kazma, kürek ile imece usulü ile yapılmıştır.
Ayrıca Yayla yollarının,Güzle yollarının imece  ile kazma kürekle yapılmasını sağlamıştır.Köy Mesudiye arası ilk defa Motorlu taşıtlarla ulaşım sağlanması,Yeşilce’nin Sınırlarını tesbit ettirmesii,1970 li yıllarda Kıyıyurt  yaylasına büzlerle Kayaboynu’ndan  ilk su getirmesi,Yayla çeşmesi yapması,o günkü imkansızlıklarda takdirle karşılanmaktadır.
Şükrü Demircan’ın Yavadı  merkezde yaptığı hizmetler ise; Söyünüksuyu ve Arındib’indeki suların  Yavadı’ye getirilmesi,mahalle çeşmelerinin yapılması-Çiftçi  Mallarını Koruma Derneğinin kurulması-Belediye binası yaptırması- Yavadı ilkokul ve Ortaokulunun Halk -Belediye işbirliği ile yapılması-Yayla köy,Mesudiye arası ulaşım sağlamak  araçları alımı-Beri ilkokulu yapılması çalışmaları-Halk eğitimle birlikte çeşitli kurslar açmak-Ptt acentalığı açtırmak-1.4.1959 tarih ve 31124 sayılı kararla Yavadı’nın Bucak olmasını sağlamak.Mahalleler arası yolları yapmak gibi pek çok hizmetleri olmuştur.Kendisini saygıyla anarız Ruhu şad olsun Mekanı cennet olsun”Kadir Aksu”

1955
Mehmet Karakaya’nın Yavadı Belediyesi başkanı olması

17.4.1955 tarihinde Belediye Başkanı Şükrü Demircan’ın, şikayet ve soruşturma geçirmesi sonucu görevinden alınıp, sonrası eniştesi olan Beri Muhtarı Mehmet Karakaya’yı Belediye Meclisi ilk toplantısında Belediye Başkanı seçiyor. (Mehmet Karakaya Beri Muhtarlığını 1954-1958 yılları arasında yürütüyor) .Bunu hazmedemeyin bazı Yavadı’lılar huzursuzluk çıkarıyor.

MEHMET KARAKAYA (  1918–2014 ) 12.12.1955 ile 27.05.1960 yılları arasında Belediye Başkanlığı yapıyor.Mehmet Karakaya sürekli okuyan,şiir yazan,Atatürk sevdalısı,tarihi fıkralarla güzel anlatan çifçi ve esnaf lık yapan Yeşilyurt’un değerlerinden biridir.. Belediye Başkanlığı sırasında İmar Planı yaptırmak.- Yavadı Belediyesi binasını, altında fırın ve dükkanlar olacak şekilde yeniden yaptırmak. Yavadı Cami Yaptırma Derneği kurulması gibi hizmetleri yapmıştır. .1960 ihtilalinde  görevinden alınıyor.Belediye Başkanlıklarına,Öğretmen Galip Benli,daha sonra,Astsubay Bahri Ciğer,Nahiye Müdürleri Hüseyin Aydın ve Avni Yılmaz atanıyor. Hepsi rahmetli olmuş bu Belediye Başkanlarımızı saygıyla anarız.mekanları cennet olsun. Kaynak: Dünden Bugüne Yeşilce Yeşilyurt kitabı.ve Ali Erdönmez Yeşilce derlemeleri”Kadir Aksu’

Eğricesu deresi üzerine tarihi taş köprünün yapılması


Adem Karakaya, Rüşan Şinel’in atını alır. Yaylaya patetes götürecektir. O zamanki ağaç köprüden geçerken, tahta kırılıyor ve atın bacağı tahta arasına sıkışıyor ve bacağı kırılıyor. Halk toplanıyor buraya köprü yapmaya karar veriyorlar. 1954-1955 yılları arasında Bekir Karakaya,eniştesi Bayraklı köyünden Hasan Özkan’la birlikte bu köprünün ustalığını yapıyorlar. Köprü hale eski Devret yolu üzerindedir. Eski önemini kaybetmiştir.

1957
Beri Camisi’nin Yapılması

İmece kültürü ile 1957 yılında Ahşap, bağdadi olarak yapılıyor bir küçük 2 büyük odadan oluşuyordu.

1958
Yavadı adının YEŞİLCE olması
Yavadı adının YEŞİLCE olması

Belediye Başkanı Mehmet Karakaya zamanında Melcisin teklifi ile Yavadı adı YEŞİLCE olarak değiştiriliyor.

1959
Beri Mahallesi’nin Devret’ten gelecek suyun ihalesinin yapılması

Belediye Başkanımız Mehmet Karakaya,Muhtarımız Hamdi Karakaya zamanında yapılmıştır.

Muhtarımız HAMDİ KARAKAYA  (1933-2002) Önceleri köyümüzde çiftçilik yapmıştır.Muhtarlıktan sonra Almanya’ya işci olarak çalışmaya gitmiştir.Almanya dan döndükten sonra yazları köyüne gidiyordu. Köyünü çok seven,her çeşit katkıyı esirgemeyen ,Yeşilyurt sevdalısı bir kişiydi.Elim bir elektrik çarpması sonucunda kaybettik.  1960-1964 Yılları arasında Beri Muhtarlığı yapmıştır. Çeşitli hizmetleri olmuştur.Üstkapı daki su onun  zamanında bağlanmıştır. Ruhu şad olsun .Mekanı cennet olsun.

1960
İhtilal ile Mehmet Karakaya’nın Belediye Başkanlığından düşmesi

1960 ihtilali ile Belediye Başkanı Mehmet Karakaya görevinden alınarak Öğretmen GALİP BENLİ göreve getirilmiştir.

27.5.1960 -17.11.1963 yılları arasında Galip Benli, Astsubay Bahri Ciğer ve Nahiye Müdürü Hüseyin Aydın görev yapmışlardır. Hizmetleri için teşekkür eder. Ruhları şad. Mekanları cennet olsun. ‘Kadir Aksu’

Beri’ye Devret’ten mahalle çeşmelerine su getirilmesi
Beri’ye Devret’ten mahalle çeşmelerine su getirilmesi

Belediye Başkanı Mehmet Karakaya’nın zamanında programa alınmıştır.1960 İhtilali ile görevinden alınınca kendisinden sonra Belediye Başkanlığına atanan Öğretmen Galip Benli zamanında halk kanalları kazdı ve üstkapı’ya  çeşme yapıldı ve su bağlandı.

ÜSKAPI ÇEŞMESİ.

Kaç yıldır seninle karşı karşıya,
Devret in taşından çıkıp gelirsin,
Hele bir geçelem şöyle sıraya
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Yazımıza yazsın, kışımıza kış,
Hiç bir çeşmede yok sendeki akış,
Köyün meydanına işlenmiş nakış,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Kimler geldi geçti gelini kızı,
Yalnızlık içinde derin bir sızı
Hele bir açılsa bayramlık ağazı,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Yıllarca yıykadın buğday arpayı,
Keklik kanı gibi suyunun çayı,
Üçyüz altmış beş gün on iki ayı,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Harman zamanları ayrandı suyun,
Çocukdu büyüdü yaşlandı oğlun,
Sanki der gibisin benide duyun,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Ne ağlarsın iki gözün sel gibi.
Yabancın değilim, bakma el gibi,
Bağzen tatlı, bağzen diken gül gibi,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Hele gel seninle dertleşelim,
Köyün ortasında bir öpüşelim,
Yalan söylemenki ayandır halim,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Sabah seherinde bülbül gibisin,
Hem şarkı, hem türkü oluyor sesin,
Anlaşıldı sende benden dertlisin,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Neler gördü neler hele bir sorun
Önünden geçerken selama durun,
Devret gözü aran, paslandı borun,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Ne benden geçersin, nede ben senden
Mutlu olmuyorum sensiz bir günden
Hele söyle hele dünden bu günden,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Seni yazıp belki anlatamadım,
Senden başka sudan tat alamadım,
Dödüm işte aha sana yol aldım
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

Sanki YÜKSEL den çok çokmu göz yaşın,
Yüce dağlar gibi dumandır başın,
Hem dert hem neşedir nazlı akışın,
Üstkapı çeşmesi neler bilirsin.

SAYGILARIMLA.

YÜKSEL AKSU.

1961
Beri’deki eski caminin bir kısmında, Beri İlkokulu’nun açılması

Belediye Başkanı Öğretmen Galip Benli, Öğretmen Salih Karakaya ve Mehmet Karakaya’nın çabaları ile Beri’deki eski Cami’nin altına Beri ilokulu açılmıştır. 1961 yılına kadar Beri’nin çocukları ilkokulu okumak için Yeşilce’ye gidiyorlardı. Kış şartlarının çetin geçmesi,yağan karın 5-6 ay kalkmaması çocuklar için bir çileydi.İlkokul Cami’nin altına açılınca, ilk öğretmen olarak, Beyağaç Köyünden Lütfi Gürsoy atanmışdı.100 öğrenci 1 öğretmen eğitim öğretime başladı. Bu binada Lütfi Gürsoy-Sebahattin Şenol-Nedim Güven (vekil) Kemal Şengel(Vekil) Erdoğan Atlı(Vekil) görev yapmıştır..Yavadı’da,Beri’de  görev yapan  vefat eden , başta Azmi Aksoy,Selahattin Demircan,  olmak üzere , diğer tüm öğretmenleri saygıyla anarız . Ruhları şad olsun.. Yaşayanlara sağlık sıhhat dileriz.Emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.’Kadir Aksu’

1966
Beri Camisine ilk kadrolu imam atanması (Abdullah Kıyan)

Muhtarımız Abdullah Aksu zamanında, Abdullah Kıyan ile Hami Aksu arasında yapılan sınav sonucunda Abdullah Kıyan imam oluyor ve 1957 yılında yapılan camimizin ilk kadrolu imamı olarak atanıyor… Hami Aksu’da Aşağı mahallede, köprü başında bulunan ahşap bir cami binasında, geçici olarak gönüllü imamlık yapıyor. Daha sonraları ikilik çıkmasın diye bu işten vazgeçiyor. Bu bina bir süre boş kaldı.Yeni köprü yapılırken bina yıkılmıştır…  İmamımız Abdullah Kıyan’ın  Ruhları şad olsun… Mekanları cennet olsun.

ABDULLAH AKSU:(1916-2012)  Çalışkan,hak ve hukuktan ayrılmayan,doğru bildiğini söyleyen bir kişidir.1958–1960  ile 1964–1968 yılları arasında iki dönem muhtarlık yapmıştır.Belediye Başkanları ile birlikte Beri’ye  o günün şartlarında gerekli hizmetleri yapmıştır.Ruhu şad,Mekanı cennet olsun.’Kadir Aksu’

 

1967
Beri İlkokulunun yeni binasına taşınması


Belediye Başkanımız Şükrü Demircan, Muhtarımız, Abdullah Aksu, Öğretmenimiz Mümtaz Gürsoy zamanında taşınma işlemi yapılmıştır.Binayı yapan ustalar Şükrü Eğricesu’nun evinde kalıyorlardı.Rahmetli  Osman Erdönmez müteahiti idi. Okulun taşlarını Rahmetli Celal Çavuşun kamyonu getirdi.Kültür Merkezine adını verdiğimiz Rahmetli Durmuş Eğricesu’yu okul işaatı sırasında Almanya’dan gelmiş haliyle hatırlıyorum.Top getirmişti,çocuklarla oynuyordu. Bu yeni binada  Mümtaz Gürsoy-Niyazi Özgül- Süheyla Karayaka (Vekil) Şencan Erdönmez-Rafet Öcal-Yekta Aydın-Kemal İncedere-Sebahattin Semizoğlu-Songül Erdönmez-Yusuf Akça -Fikret Kahraman görev yapmışlardır.Bu öğretmenlerimizden vefat edenlere Allahtan rahmet diler.yaşayanlara sağlıklar dileriz.’Kadir Aksu’

1972
Yeşilyurt’a ulusal elektrik şebekesinin çekilmesi ve Tv vericisinin kurulması

Belediye Başkanımız Necati Aydın, Muhtarımız Behcet Kıyan zamanında yapılmıştır.

BEHCET KIYAN; (1914–1985)   Siyaseti seven,önder olma özelliği olan bir kişiliğe sahiptir. 1968-1972 yılları arasında Beri’de muhtarlık yapmıştır. Belediye Başkanı ile birlikte çeşitli hizmetlerde bulunmuştur. Beri’nin yolu olmadığı yıllardı rahmetli Behcet dayı hastalanmıştı, sal ile mezarlık yanındaki, Mesudiye yoluna taşındığını unutamam.   Allah rahmet eylesin.’Kadir Aksu’

1977
Beri adının YEŞİLYURT olarak değiştirilmesi.

Hüsnü Taştemel’in (Ormancı) Yeşilyurt adını, belediyeye teklif etmesi ve Belediye Başkan Necati Aydın zamanında, Belediye meclisinin kararı ve  yetkili makamların onayı ile 27.4.1977 tarihinde Beri adı YEŞİLYURT olarak değiştiriliyor. Mekanı cennet olsun.

1978
Yeşilce Beri Mahallesi Gençleri Yardımlaşma Derneğinin kurulması. Derneğin adı ileriki yıllarda, Yeşilce Yeşilyurt Kültür ve Dayanışma Derneği olarak değiştirilmiştir.

Üniversite öğrencilik yıllarında, terör olaylarının yoğun yaşadığı, can güvenliğinin olmadığı yıllarda Yeşilyurt Gençleri olarak bir dernek kurmaya karar verdik. Kadir Aksu (Öğrenci), Musa Aksu (Öğrenci), Fuat Oskay (Memur), Erol Şinel (İşci) , Mehmet Şener (İşci) ,Muzaffer Şinel (Memur) ve Muhsin Şinel (İşci)’den oluşan Kurucu üyeler 28.1.1978 de Yeşilce Beri Mahallesi Gençleri Yardımlaşma Derneğini kurdu. Yönetmenlik gereği 6 ay içinde Kurucular Kurulunun seçim yapması gerekiyordu Aynı kurucu üyeler seçime giderek 1.Dernek Yönetim Kurulunu oluşturdu Dernek Başkanlığına Kadir Aksu  getirildi. Bu yönetim .9.4.1978  den 15.7.1979 a kadar görev yaptılar. Daha sonra derneğin adı YEŞİLCE  YEŞİLYURT  KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ  olarak değüştirildi.

Minaresi olmayan camimize ilk ses düzeninin kurulması. İlk köy takviminin bastırılması.

Belediye Başkanımız Merhum Azmi Aksoy, Muhtarımız Merhum Şükrü Taştemel idi.
AZMİ AKSOY : Köy enstitüsü mezunu bir öğretmen olup Yavadı’nın aydınlanmasında, Ülkesini seven, üretken, sorgulayan imeceyi hayata geçiren öğrenciler yetiştiren değerli bi öğretmendir. Yeşilce’de pek çok çocuğu zorla sınavlara götürere, öğretmen,ebe,olmasını sağlayan kişidir. Emekleri için minnettarız

Yillar sonra köyüne hizmet etmek için köyüne döndü.11.12.1977–29.09.1980 yılları arasındaBelediye Başkanlığı yaptı.İmece kültürü ile yayla yolu çalışmaları,,mahalle içi yol çalışmaları, Vericiye elektrik çekilmes,, Yeşilce içi kanalizasyonunun yapılması,Tarım Kredi Kooperatifinin kurulması ,Okul yolunun döşenmesi, Belediye binası  inşaatını yaptırdı.  Daha sonra bu inşaat yıkılarak,,Belediye binası yeniden yapıldı.Ruhu şad ,Mekanı cennet olsun.’Kadir Aksu’

Rahmetli Apili dayı, üst kapıda ezan okur,  doğal olarak sesi duyulmazdı.Ezan sesi namaza çağrı ve aynı zamanda Tarlada  çalışan insanların bir zaman hatırlatmasıdır.kendilerini ona göre ayarlarlardı. Ses düzenini ihtiyaç duyan Minaresiz köyün gençleri. Kadir Aksu Başkanlığındaki 1. Yönetim Kurulu 1978 yılında köy,yayla resimleri çekerek takvim bastırdı.Kapı kapı gezerek bu takvimleri sattılar. Camiye ses düzeni aldılar.  Cami kenarına demir direk dikildi,hopörlörler  direğe bağlandı ve minare sorunu çözüldüler..Değerli hocamızaallahtan rahmet dilerim.’Kadir Aksu’

1980
Yukarı Mahalle’den Aşağı Mahalle Mezarlıkyanı’na kadar ki yolun açılması
Yukarı Mahalle’den Aşağı Mahalle Mezarlıkyanı’na kadar ki yolun açılması

Yıl 1980 ihtilal olmuş Belediye Başkanı Azmi Aksoy görevden alınmıştı. Yeşilce Belediyesine Muhtar Sedat Şentürk bakıyordu. O zamanlar Mesudiye Kaymakamı Ali Ülger’di. Ben o zaman Mesudiye Lisesinde öğretmen idim. Kaymakam beyde Lisede  derslere giriyordu. Ben Yeşilyurt’tayken kaymakam bey geldi.  Belediye kepçesi Değirmenbaşı’nda çalışıyordu. Yola baktı, burdan yol olmaz dedi. Virajlı yapın dedi.Rahmetli Hasan Şinel Kaymakam bey bize kızak yolu lazım dedi.Bahcesinin çoğu giden Rahmetli Abdullah amcam.Ben bu bostanı kızak yolu içinmi verdim.zaten kızak yolunuz vardı diye isyan etti, size yol vermiyorum dedi. Nihayet araba yolu olacak diyerek , zor ikna ettik yol açıldı. Mezarlık tan aşağı mahalle yolu açılırken,Rahmetli Mehmet Özgüven tarlasından vermek istemedi.Haklıydıda ‘mal canın yongasıdır’.Tarlası baştan başa yarılıyordu.Belediyeninde istimlak gücü yoktu.Şartlar bunu gerektiriyordu.Yol da  ihtiyaçtı.Karakol komutanı bu yol açılacak,verme bakalım seni içeri tıkarım dedi Bizde Mehmet Özgüven’e askeri yönetim, ses çıkarma burdan git dedik ve tarlayı  terketti ve yol açıldı. Emeği geçenlere teşekkür ederim.Vefat edenlere Allahtan rahmet Yaşayanlara sağlık sıhhat dilerim.’Kadir Aksu’

1984
Yukarı mahalleden Sarıyayla yolu sapağına kadarki yolun açılması (Öğretmenler Yolu)

İhtilal dönemi.Belediye Başkanı Öğretmen Fikri Eraslan Muhtarımız Şükrü Taştemeldi.  ANI :Mesudiye Lisesinde öğretmendim.Kaymakamımız Hasan Ersan idi.Kendiside Lisede bir derse giriyordu. İlişkimiz iyi idi.Sarıyayla yol çalışmaları başlamıştı. Kaymakam Bey’e 2 günlüğüne iş makinesinin ,Yeşilyurt yolunda çalışarak bu yolunda fırsat gelmişken yapılması isteğinde  bulundum. Kadir bey.Vali beyle görüşüp sana bildiririm dedi .Bir kaç gün sonra beni aradı. İzin alınmıştı.Yolu bakmaya gittik.O günde Öğretmen Fikret Kahraman Mesudiye’de idi.Kaymakam geleceğini söyledim hazırlık yaptı köye gitti. Yolu keşfettik,  köye gelmeden  kaymakam bey, geri döndü..Bundan 3 gün sonra Kadir bey Dozer yarın sizin orda çalışacak dedi.Muhtarımız Şükrü Taştemel’e bildirdim. ben köylüyü Kabaktepeye ota götürürüm.siz başlarsınız dedi.Öyle yapıldı.Kaymakam bey o gün bana izin verdi.Yolu engelleyenler varmış dedi.ikna et edemezsen Karakol komutanına durumu bildir dedi.Düz tarlaya geldim. Sarıyayla’dan Rahmetli  MuhtarAhmet,eşi Hamiyet,Naim Gökalp yolu kesmişler. oturuyorlardı.kendileriyle konuştum .Hoca; yol sizin için,zararı kendi tarlalarınıza yapın.Mümkünü olmayan yerden bizim tarlalardan geçirin dediler.onlara güvence verdim.işi hallettim. Yol okul yanına kadar açıldı.Akşam Ot tan gelenler, kızağını bırakan ,tarlasına koştu.Ne ağaç kalmış.ne duvar her taraf yol olmuş.söyleyen söyleyene.hatta rahmetli  babamın kızması üzerine ,benim’ hisselerim yola gitti’dedim. 2. gün Sarıyayla tarafında dozer çalıştı. Fikri hocamda gelmişti.Yol bağlandı Kolay değil 2 km yol tarlalardan geçti. Birde Sarıyayla ile Kabaktepe yüzünden Mahkemeliğiz. Bir kaç gün sonra Kaymakam Bey, Greyderi göndereyim dedi .Kaymakam Bey ben karışmam, çök küfür yedim dedim.ve yol silinmedi. Kaymakam Hasan Ersan!a çok teşekkür ederim. Bu yol Derneğimizin ve halkın katkılarıyla ,Dernek Başkanımız Rahmetli Cemil Oskay zamanında mıcırlandı. Rahmetli eniştem Bahri Kıyan ile o günkü Sarıyayla Muhtarı arasında da  yol   nedeniyle  ilerki aylarda  tatsız bir olayda yaşanmıştı… Bu anılar ,unutuldu.O gün ota giden vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu yok artık.Hepsine Allah’tan rahmetler dilerim. Bu yolun Öğretmenlerin çabasıyla açılması nedeniyle Yeşilce Belediyesi Öğretmenler Yolu adını verdi.

FİKRİ ERASLAN: Yeşilce Ortaokulu Müdürü iken 1980 ihtilalinde Yeşilce Belediye Başkanlığı görevine atandı 25.03.1984 tarihine kadar belediye başkanlığı yapmıştır. Yeşilce Süt Fabrikası yerinin alınması,Otobüs alımı,Yol çalışması,Fafagil köprüsünü yapması ,Kooperatif kurum aşamalarında çok hizmetleri olmuştur.Kendisine teşekkür eder.Sağlık,sıhhat dileriz.’Kadir Aksu’

1986
Yeşilyurt İlkokulu’nun kapanması

Öğretmenimiz Fikret Kahraman zamanında, öğrenci azlığı nedeniyle, okulumuz 1986 yılında kapanmıştır.Yeşilyurt İlkokulunda bu zamana kadar ,Eski camide 28,yen okulda 129 olmak üzere toplam 157 öğrenci mezun olmuştur. 1967-1968—1968-1969—-1969-1970  dönemlerinde mezun vermemiştir.Öğretmen okulları ve ebe okullarına köy çocukları tercih ediliyordu.Yeşilce şehir sayılıyordu.Mezun olmaya bir iki ay kala komşu köy okullarına  nakil yapılıp, çocuklar köy okullarından mezun oluyorlard. ıKaynak:Dünden Bugüne Ordu-Mesudiye) Yeşilce Yeşilyurt kitabı

Yeşilyurt’ ilk telefon hattının çekilmesi

Belediye Başkanı Necati Aydın, Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında telefon hattı çekilmiştir.

NECATİ AYDIN: 9.12.1973–11.12.1977 ile 25.3.1984–26.3.1989 tarihleri arasında Yeşilce Belediye Başkanlığı yapmıştır.Yeşilyurt mahallesinin  hizmetlerinin dışında.Mesudiye Konacık arasının asfaltlanması,Yeşilce girişi ve meydan düzenlemesi,Yeşilce Belediye Binasının yapılması,Mezarlıkların duvarının yapılması,Sulama kanalı,Sağlık ocağı,ptt nin getirilmesi,Beton yol çalışmaları,İtfaiye ve araç alımı, gibi hizmetleri pek çok hizmetleri olmuştur. .Hizmetlerinden dolayı teşekkür eder.sağlık sıhhatler dileriz’Kadir Aksu’

Yeşilyurt su şebekesinin yenilenmesi ve evlere su bağlanması

Belediye Başkanı Necati Aydın, Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında yapılmıştır.Devret’ten gelen su şebekesi yenilendi, üst kapıya ve aşağı mahalleye mahalle çeşmeleri yapıldı ve evlere su bağlandı.Ayrıca Kayaboynundan   Kıyıyurt yaylasına gelen su şebekesi yenilendi,yaylaya 3 adet Belediye çeşmesi yapıldı ,fırın yapıldı Yayla yollarında yol çalışmaları oldu.

1987
Yeşilyurt’a ilk kanalizasyonun yapılması

Belediye Başkanımız Necati Aydın Muhtarımız Rahmetli Şükrü Taştemel zamanında yapılmıştır. Yeşilce merkezin kanalı Rahmetli Azmi Aksoy zamanında yapılmış,araya ihtilal girmiş, daha sonra Yeşilyurt’un kanalı yapılmış. İnceoğlu mahallesinin kanalıda Rahmetli Sönmez Yılmaz zamanında yapılmıştır.

Yeşilyurt’a sulama kanalının yapılması

Belediye Başkanımız Necati Aydın,Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında yapılmıştır.Ana kaptaja su gelene kadar battığından ,yeterince yararlanılmadı.Şu an atıl durumda..Eğircesu deresinden, Düz tarlaya kadar alan sulamak amacıyla yapılmıştı.

1988
Aşağı mahalle-Yukarı mahalle arasındaki beton köprünün yapılması
Aşağı mahalle-Yukarı mahalle arasındaki beton köprünün yapılması

Belediye Başkanı Necati Aydın,Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında yapılmıştır. Eski ahşap köprü mevcuttu. Bakımı zor ve tehlikeli idi. Yıkılarak şu anki köprü yapıldı. Gönül isterdikki köprü 2 m daha yüksek olsaydı.

Yeşilce Yeşilyurt arasındaki Devret yolunun yapımının başlaması

Belediye Başkanımız Necati Aydın zamanında başlandı. Yeşilce ahbunları vermeyince, Buzluk tarlalarından başlandı. Önümüzde yerel seçim vardı Devret başına geldiğinde seçim yapıldı. Necati Aydın seçimi kaybetti. Sönmez Yılmaz Belediye Başkanı oldu. İş makineleri geri çekildi ,yol yarıda kaldı. Rahmetli Mehmet Karakaya bu yola seçim gerdanlığı derdi. Daha sonraları yol Belediye imkanlarıyla tamamlandı. Bu yoldaki çalışmalar gerçekten Devret’i geçemiyor bir türlü, inşallah gerdanlık değildir.

1989
Yeşilce’de ilk yayla şenliklerinin başlaması

Belediye Başkanımız Sönmez Yılmaz zamanında başlatılmıştır.

SÖNMEZ YILMAZ: Emekli İköğretim Müfettişidir.Bir eğitimcidir.Uzun süre öğretmenlik,müfettişlik,yöneticilik yapmıştır.Öğretmenler sendikası TÖS de yöneticilik yapmıştır. 1980 ihtilali ile çok tatsız günler, yıllar yaşamıştır.Örgütleyici,kucaklayıcı,vizyon sahibi,ufku geniş bir Yeşilce sevdalısı dır.Yeşilce’yi çevre köylerle birlikte kalkındırmayı hedeflemiştir.Hep Yeşilce vadisi derdi.25.3.1984 tarihinde kaybettiği seçimleri 26.3.1989 seçimlerini kazanarak Yeşilce Belediye Başkanı seçilmiştir.Hedefinde yöresel kalkınma.Tarım-Hayvancılık-Turizm vardı..Gülpınar Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatifi bünyesinde süt fabrikası kurulması,İmece otelinin yapılması,Belediye halk işbirliği ile 98 yataklı  Sönmez Yılmaz Öğrenci Yurdunun yapılması,Yeşilce’ye 19 Mayıs Ünüverstesi’ne bağlı Turizm Okulunun açılması,Mahalle içi yol genişletmeleri ,yol kenarlarına duvarların yapılması,Mahalle içi beton ve parke taş çalışmaları,meydan düzenlemeleri,yayla yolu,güzle yollarının yapılması ve genişletme çalışmaları, Kavaklıkbaşı Eğricesu piknik alanlarının oluşturulması,Mahalle içi çeşme ve fırın yapılması,Yeşilce’ye pazar günleri Pazar kurulmasını sağlaması,Taşıt alımı ,yayla köy ulaşımının sağlanması,1.11.1999 da yaylaları Turizm Bölgesine aldırması ve elektrik gelmesinin önünü açması, Yeşilce’yi tanıtıcı kitap bastırması.  Yayla şenliklerini başlatarak.Yeşilce’yi bir marka haline getirmesi ,huzuru sağlaması  gibi daha çok sayılmayacak hizmetler yapmıştır. .Yeşilce Şenlikleri türkülere mazhar  olmuş, çok kalabalık şenliklerdi. Çeşitli Folklor ekiplerinin gösterileri,tiyatro gösterileri,Vos vos gösterileri,Ünlü sanatçıların müzük sunumları,  şiir yarışmaları  geleneksel hale gelmiş, Yeşilce Şenliklerinin özelliğidir.26.03.1989—08.09.2003 tarihine kadar Belediye başkanlığı yapan  Sönmez Yılmaz 8.09.2003 tarihinde görevi başında geçirdiği kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrılmıştır. Minnetle anıyoruz. Ruhu şad. Mekanı cennet olsun. EFTAL YILMAZ. Belediye Başkanı Sönmez Yılmazın vefatından sonra 08.09.2003—28.03.2004 tarihleri arasında Belediye Başkanlığına vekaleten bakmış ve rutin işleri gerçekleştirmiştir.’Kadir Aksu’
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=eXasMrYSvug[/embedyt]

1990
Yeşilce Yeşilyurt arasındaki Devret yolunun bitirilip bağlanması

Belediye Başkanımız Rahmetli Sönmez Yılmaz, Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında tamamlanmıştır. Sönmez Yılmaz Belediye Başkanı seçilince Ahbunlar dediğimiz tarlaları vatandaşlarlar  kendiliğinden  istimlak yapılmadan kendiliğinden yola verdiler. Yeşilyurt Derebostan tarafını ise Rahmetli Nihat Kıyan, kendi sülalesini ikna ederek yolu Yeşilyurt’a bağlanmasını sağladı. Daha sonraları bu yol üzerinde,Belediye Başkanı Yekta Aydın zamanında ve 2020 Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül zamanında genişletme çalışmaları yapıldı.İnşallah  kısa zamanda stablize ve asfalt çalışmalarını da görürüz.Emeği geçenlerden vefat edenlere Allah tan rahmet,yaşayanlara sağlık,sıhhat dileriz.

Kazım Köprüsü’nün Yapılması

Kazım Aksu (Aliosman oğlu) Sönmez Hoca’ya bir hayır yapmak istiyorum dedi. Sönmez başkan da bu köprüye hayır yapmasını söyledi. Kabul etti. Köprü bitince Kazım Aksu Köprüsü tabelası asıldı. Kazım Aksu’ya Allah’tan rahmet dileriz. Mekanı cennet olsun.

1991
Yeşilyurt’ta bugünkü Cami minaresinin yapılması
Yeşilyurt’ta bugünkü Cami minaresinin yapılması

Belediye Başkanı Sönmez Yılmaz, Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında Halk-Belediye işbiriği ile yapılmıştır.Daha önceleri demir direk üzerinde hoparlörler bulunmaktaydı… Minare ile birlkte köyün görünümüde değişmiştir. Katkı yapan, emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

 

1992
Yeşilyurt mahalle İçi Yolların Beton yapılması

Belediye başkanımız Sönmez Yılmaz, Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında yapılmıştır.Yolların beton yapılması Belediye -Halk işbirliği ile yapılmıştır.İmece ile halktan 1 er lira toplanarak çimento masrafı karşılandı.Belediye işçiliğini üstlendi. Yeşilyurt.un Tüm sokakları,caddeleri beton yapıldı.Köy içi yollar genişletildi.Pınar yanı yokuş tepe idi belediye burayı düzledi. Yol kenarlarına taş duvarlar örüldü.

1994
Kabaktepe ve yayla yollarının genişletilmesi, silinmesi

Belediye Başkanı Sönmez Yılmaz zamanında Yeşilyurt Kabaktepe–,Kabaktepe partlı Kaldırcaktaş yolu–Eski Yayla yol–, Kızılağaç yolu–, Kıyıyurt, Çukuralan yollar, Belediyenin paletli kepcesiyle  genişletildi. Yeni güzergahlar açıldı,Menfezler yapıldı. Taşıt girmeyen yer bırakılmadı. Köy içi yol kenarı duvarları bu dönemde yapıldı.

1996
Yeşilyurt İlkokulu’nun Onarılarak Misafirhane Yapılması


Belediye Başkanı Sönmez Yılmaz, Muhtar Şükrü Taştemel zamanında, Dernek-Halk işbirliği ile yapıldı. Dernek Başkanı Baki Aksu zamanında okulun düzenlenip bir misafirhaneye dönüştürülmesi projesi geliştirildi. Biltekin Taştemel, Taşkın Şinel, Abdullah Şinel’in büyük katkıları ile 6 yataklı misafirhane yapıldı. Dernek Başkanı Turan Aksu zamanında açılışı yapıldı. Köy camisinin yıkılıp buraya taşınmasından sonra atıl hale geldi. Kullanılmadı.

1998
Meydan düzenlenmesi

Belediye Başkanı Sönmez Yılmaz, Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında yapılmıştır. Çocuk parkı ve meydan düzenlemesi yapılarak Mehmet Karakaya Meydanı tabelası asılmıştır.

ŞÜKRÜ TAŞTEMEL; (1932–2017).  Çiftlikçilik,celepçilik  yapmaktaydı. Ata binmeyi çok seven,bazen sinirli, hırçın,bazen çocukla çocuk olan,kin tutmayan,okuyan çocukları çok seven bir kişiliğe sahipti.  1977–1999 yılları arasında Yeşilyurt’ta en uzun süreyle  Muhtarlık yapmıştır.Hizmetlerinden dolayı minnettarız.Kendisine Allahtan rahmet dileriz.Mekanı cennet olsun.’Kadir Aksu’

2002
Yeşilyurt Aşağı Mahalle Köy odası’nın yapılması


Belediye Başkanımız Sönmez Yılmaz ve Muhtarımız Mustafa Şinel zamanında yapılmıştır. Belediye ve halkın katkısıyla salon ve mutfak şeklinde düzenlenmiştir. Davet ve cenazelerde halkın ihtiyacı karşılamaktadır.Ayrıca gençlerinde oturup zaman geçireceği bir mekan haline getirilmiştir.
MUSTAFA ŞİNEL:  1930-2013 yılları arasında yaşamıştır. İstanbul Tekel fabrikasından emekli olmuştur. Görünüşü sakin,kolay sinirlenmeyen,,kimsenin kalbini kırmak istemeyen bir kişiliğe sahiptir. 7 çocuk babasıdır. 1999–2004 yılları Arasında Muhtarlık yapmış olup birçok hizmete katkı sağlamıştır Ruhu şad.Mekanı cennet olsun.’Kadir Aksu’

Eğricesu’ dan Yeni su şebekesinin çekilmesi

1990 yılında Belediye Başkanımız Sönmez Yılmaz, Muhtarımız Şükrü Taştemel zamanında ihale yoluyla getirilmiştir.Bu günkü mevcut su şebekemizdir.Şu an kaptaj betonlaronın ömrünü tamamlaması,  deresuyu çekmesi  nedeniyle yağışlı günlerde sularımız bulanık akmaktadır.Oski ye gerekli müraacatlar yapıldığı halde yapılmadı.söz verdiler çözüm bekliyoruz.

2004
Yeşilyurt Eski Ahşap Camiinin Yıkılması

Belediye Başkanımız Yekta Aydın, Muhtarımız Mahinur Aksu zamanında gerçekleşmiştir. Eski camimiz ihtiyaca cevap vermiyordu. Derneğimizin halkla istişaresi sonucu, yeni bir camiye ihtiyaç duyulduğu, eski Muhtarımız Mustafa Şinel zamanından görüşülüyordu. Bazı imkansızlıklar nedeniyle gerçekleştiremedik. 2004 yılına gelince,  eski cami yıkılmadan da, yenisinin yapılamayacağı görüşü ağırlık kazandı. Müftülükten gerekli izin alındı. Eski cami yıkıldı Cami geçici süreyle ilkokula taşındı.

2006
Yeşilyurt Camiinin açılışı
Yeşilyurt Camiinin açılışı

Eski cami miz yıkıldıktan sonra Muhtarımız Mahinur Aksu başkanlığında Hamis Aksu (Hesap işleri) Duran Şinel,Kahraman Oskay,Mehmet Karakaya dan oluşan bir imece komisyonu kuruldu.Hayırsever vatandaşların,Yeşilyurt halkının,Mesudiye Müftülüğü’nün Yeşilce Belediyesi’nin ,Derneğimizin  Başkanlarımız Yüksel Aksu ve Cemil Oskay’ın çabaları ve Derneğimizin  katkılarıyla cami inşaatı 2 yılda tamamlanmıştır . Donanımı kısa sürede tamamlandı .Yeşilce Yeşilyurt’ halkının , kısa sürede  bu  büyük işin altından kakması olayına herkes gıpteyle bakmıştır. Alınan kararla bağış yapanların isimleri açıklanmadı ve camiye asılmadı. Camimiz 14.7.2006 tarihinde görkemli bir törenle açılmıştır. Hayır yapan,katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.
Daha fazla detay ve fotoğraf için tıklayınız.

Kıyıyurt yaylasına elektriğin gelmesi

Belediye Başkanımız Yekta Aydın zamanında bağlanmıştır.
YEKTA AYDIN:Eğitimci,Şair ve Yazardır 1972-1973 öğretim yıllarında Beri İlkokulunda öğretmenlik yapmıştır. Yetiştirdiği pek çok öğrenci bulunmaktadır.1979- 1986 yılları arasında Yekta hocamla  Mesudiye Lisesinde birlikte çalıştım. Çok güzel yıllarımız geçti.
Şairdir 6 şiir kitabıı vardır. Yazardır. 3 eseri vardır.Köy Enstitüleri gerçeği  eseri ile  Yeşilyurt’un değerlerinden Fikri Taştemel’in Köy Enstitüsü yılların kaleme almış ve Köy Enstitüsü  gerçeğini aydınlatmıştır. Yekta hocam aynı zamanda söz yazarıdır derlenmiş  birkaç türküsü mevcuttur.
28.3.2004–29.3.2009 yılları arasında Yeşilce Belediye Başkanlığı yapmıştır. Belediye Başkanlığı döneminde  Çambaşı yolunun genişletilmesi, Stabilize yol çalışmaları Yeşilyurt Devret yolunun genişletilmesi, Yayla yollarına menfez yapımı, Yeşilce ve Yeşilyurt içindeki parke taş çalışmaları,ve diğer rutin belediye hizmetleri yapılmıştır. Hizmetlerinden dolayı kendisine teşekkür ederiz. Sağlık sıhhat dileriz. “Kadir Aksu”

yesilyurt.org Web Sayfamız Yayına Başladı

İlk Mesaj :
yesilyurt.org Ailesine Hoş Geldiniz… Sizide aramızda görmek bizleri mutlu edecektir. Yüzlerce üyemiz gibi yesilyurt.org ayrıcalığını yaşamak için üye olmayı düşünür müsünüz? Telaşlanmayın fazla birşey kaçırmadınız… Şimdi Üye Olmak İçin Tıklayın !

Heroğlu Tepesine bayrak dikilmesi


Heroğlu Tepesine dikilen bayrak; bir siyasi oluşum veya tepki değildir, Heroğlu Tepesine dikilen bayrak; artık gerçek birlikteliğin olması için yapılmış bir eylemdir ! Dahası…

2009
Yeşilce ve Yeşilyurt’tan Kadastro geçmesi

Yeşilyurt Mahallemiz dahil olmak üzere Mesudiye’nin toplam 38 köy ve 13 mahallesinde kadastro çalışmaları tamamlandı. İlgili Habere Bakabilirsiniz…

2010
Yeşilyurt Köy fırınının yapılması
Yeşilyurt Köy fırınının yapılması

Belediye Başkanımız İ.Fevzi Ünal, Muhtarımız Mahinur Aksu zamanında yapılmıştır.Uzun zamandır bir köy fırını projesi tartışıldı durdu. Yer bulunamadı. En son Okul bahçesinin bir kenarına fırın yapılmasına  karar verildi.Belediye Halk-Dernek katkısıyla Mahalle Fırını yapıldı. Katkı yapan,emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

İBRAHİM FEVZİ ÜNAL. İnşaat Mühendisidir.10  yıl süreyle Köy Hizmetleri Teşkilatında(YSE) çalıştıktan sonra Sincan Belediyesi Fen işlerinde görev yaptı. Öğrencilik yıllarından bu güne kadar çeşitli Derneklerde, Vakıflarda, Meslek Kuruluş Birliklerinde başkan veya yönetim kurullarında görev almıştır…

Mesudiye’nin kalkınması ile ilgili tüm toplantılarda, Yeşilce ile ilgili yapılan tüm çalışmalarda Fevzi Ünal’ı görürsünüz. O bir Memleket sevdalısıdır. Girişimcidir. 29.3.2009–30.3.2014 yılları arasında Yeşilce Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Başkanlığı döneminde Yeşilce ve Yeşilyurt katı atık kanalizasyonu yapılması,Yeşilce Dursunlu yolunun yapılması,Yeşilce ve Yeşilyurt’ta parke taş çalışmaları,Mesire alan yerlerinin düzenlenmesi,Yol betonlama çalışmaları,Fırın,çeşme ve menfez çalışmaları,Yeşilce su ishale hattının yenilenmesi, Yeşilce’yi tanıtıcı yayınlar çıkarması, Belediye rutin işleri ve Yeşilce’deki,Yeşilyurt’taki tüm çatıların kiremit rengine,dış cephenin beyaza boyanması çalışmaları yapılmıştır.

İ.Fevzi Ünal döneminde Yeşilce  görünümü ile herkesin dikkatini çekmiştir.Bu nedenle Turizm amaçlı çalışmalarda,gösterilerde  örnek gösterilmektedir. Kartpostallık bir Yeşilce’nin mimarı İ.Fevzi Ünal ve ekibidir. Son Yeşilce Belediye Başkanımızdır.Hizmetlerinden dolayı teşekkür eder.Sağlık sıhhatler ,yeni görevinde başarılar dilerim’Kadir Aksu’.

Yeşilce ve Yeşilyurt’ta Tüm çatılar kiremit rengine, dış yüzeyler beyaza boyanması
Yeşilce ve Yeşilyurt’ta Tüm çatılar kiremit rengine, dış yüzeyler beyaza boyanması

Belediye-halk işbirliği ile Dönemin Belediye Başkanı Fevzi Ünal, Muhtarımız Mahinur Aksu zamanında, tüm çatılar kiremit rengine, binaların dış cepheleri ise beyaza boyanmıştır. Beldemizden gelen karelerde Yeşilce ve Yeşilyurt Evleri  Safranbolu görünümünü aldığı görülmektedir., Yöremize ayrı bir hava katmıştır.Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

2011
Yeşilyurt’ta çıkan yangında Hasan Şinel, Cafer Taştemel, Hüseyin Doğan, Zikri Doğan’ın evleri yanması. Yangında Namiye Taştemel’i kaybettik. Allah Rahmet eylesin.


Yeşilyurt’ta meydana gelen yangında 1 kişi hayatını kaybetti ve birçok evde kül oldu. Haberi oku

2012
Mahalle içi parke taş döşenmesi
Mahalle içi parke taş döşenmesi


Belediye Başkanımız İ.Fevzi Ünal,Muhtarımız Mahinur Aksu zamanında  Halk-Belediye işbirliği ile döşenmiştir. Yeşilyurt halkı kendi aralarında imece usulu tapladıkları bağışlarla parke taşı almışlardır.Belediye de işciliğini karşılayarak Cami yanından  aşağı mahalle mezarlık  yanına kadar  olan yeri parke taşla döşenmiştir. Katkı sunan,emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Yeşilce ve Yeşilyurt katı atık kanalizasyonu yapılması

İhale ile Belediye Başkanı i.Fevzi Ünal, Muhtarımız Mahinur Aksu zamanında yapılmıştır.Aksu sokağın kanalizasyonu bağlanmamış olup eski kanala gitmektedir.Bu kanalizasyon çalışmaları sonrası mahalle içi yollarda çökmeler olmaktadır.Halkımız imeceyle yol onarımını kendileri yapmaktedır.

2013
Ordu’nun Büyükşehir Olması. Yeşilce Belediyesi ve Yeşilyurt Muhtarlığının kapatılması
Ordu’nun Büyükşehir Olması. Yeşilce Belediyesi ve Yeşilyurt Muhtarlığının kapatılması


15 Mart 2013 de çıkarılan Ordu’nun Büyük Şehir olması yasasıyla birlikte kanun gereği Yeşilce Belediyesi kapatılmıştır.Kanun gereği Beldeler tek muhtarlığa düşürüldüğünden Yeşilyurt Muhtarlığı da kapatılmıştır. Yeşilyurt yönetimsel olarak 1930-1951 arası yönetim şekline dönmüştür. MAHİNUR AKSU: Mesudiye’nin ilk kadın muhtarıdır.Sağlık kurumundan emekli olduktan sonra Yeşilyurt’a yerleşmiştir.Tarım ve hayvancılık yapmaktadır.2004–2014 yılları arasında mahallemizde muhtarlık yapmıştır. Yeşilyurt’taki gözümüz,kulağımız,Yeşilyurt için gerekeni yaptığını biliyoruz.Hizmetlerinden dolayı teşekkür eder.Sağlık sıhhat dileriz.Kadir Aksu’

2015
Kıyıyurt yaylasından yeşil yol geçmesi
Kıyıyurt yaylasından yeşil yol geçmesi

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Dokap işbirliği ile açılan yoldur. Çukuralan,Kıyıyurt yaylalarımızdan geçmiş olup,asfaltlanmıştır.İlerki yıllarda Topçam’a kadar bölümü de asfaltlanınca, yaylamızın değeri daha çok artacak,sık sık görsel medyada Kıyıyurt resimlerini göreceğiz.Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

 

2016
Eğricesu Yolunun Yapılması
Eğricesu Yolunun Yapılması

Eğricesu yolunun parke taş ve beton yol olarak düzenlenmesi yapıldı

Kıyıyurt yaylasına su deposu ve su şebekesinin yapılması
Kıyıyurt yaylasına su deposu ve su şebekesinin yapılması

2015 yılından Yeşil Yol geçmesi sonucu yaylada yol üzerinde bulunan Belediye çeşmesi ve su deposu tahrip oldu.yıkıldı. Su deposu Eski Yeşilce Muhtarı Mustafa Demircan ve Necmettin Aksu’nun önderliğinde, halktan bağış toplanarak yapıldı.Yayla içi su şebekesi döşenmesini Necmettin Aksu hayırına yapmıştır. Yol üzerindeki çeşmeyi,Melek Aksu ,eşi Mehmet Aksu ve kendisinin   hayrına yaptırmıştır.

Dernek Lokalimizin Restorasyonu Yapıldı
Dernek Lokalimizin Restorasyonu Yapıldı


Yılların yorgunluğunu her köşesinde gördüğümüz Dernek Lokalimiz yerden, duvarlara kapıdan camlara yenilendi. Emeği geçen, katkı veren herkese teşekkür ederiz.

2017
Yeşilyurt Sosyal Yaşam Alanı (İlkokul, Lojman, Tuvaletler, Okul Bahçesi) Onarılması


Belediye Başkanımız İsa Gül, Muhtarımız Eftal Yılmaz zamanında onarım, imece ile gerçekleşmiştir.

2018
DÜNDEN BUGÜNE (Ordu Mesudiye) YEŞİLCE_YEŞİLYURT adlı kitabın basılması
DÜNDEN BUGÜNE (Ordu Mesudiye) YEŞİLCE_YEŞİLYURT adlı kitabın basılması


Değerli Emekli öğretmenimiz Kadir AKSU’nun uzun yıllar düşündüğü, hazırlığını yaptığı, Mahallemizin Tarihi ve kültürünü gelecek nesillere aktarılması çalışmaları, yazılı eser olarak ortaya çıkmış ve basılmıştır. Dernek Lokalimizden temin edebilirsiniz.

Yeşilce Yeşilyurt Sosyal Yaşam alanı ve Durmuş Eğricesu Kültür Merkezinin açılışı


Leyla Eğircesu ve Yeşilce Yeşilyurt halkının katkılarıyla onarımı yapılan İlkokul binamız Kültür Merkezi olarak hizmete açılmıştır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

2020
Yöresel Sözlük Web Sayfada Yayınlandı

(Ordu Mesudiye) Yeşilce Yeşilyurt Yöresel Sözlük, dernek sitesinde yayınlanmaya başladı

Yeşilyurt Kronoloji Yayınlandı

Bu sayfanın hazırlanışında emeği geçen Kadir Aksu’ya ve sayfa düzeni için Gökhan Rıza Şinel’e ve en önemlisi sayfamızı ziyaret eden siz değerli takipçimize teşekkürlerimizle….
Daha fazla kişiye ulaşabilmemiz için lütfen paylaşın.

Yeşilce Tanıtım Eserleri Yayınlandı
Yeşilce Tanıtım Eserleri Yayınlandı

Yeşilce’nin tarihi, kültürü, yaşamı, ekonomik ve sosyal yapısını, eğitimini kaleme almış yayınlanmış eserlerin unutulmaması için bir hatırlayalım dedim. Rahmetli Kayınbabam Ali Erdönmez’e, Emekleri unutulmayan değerli Belediye Başkanımız Rahmetli Sönmez Yılmaz’a Bacanağım Cemil Sarıyar’a, kardeşim Nadir Aksu’ya emeği geçmiş, aramızdan ayrılan herkese sonsuz teşekkürler. Ruhları şad,mekanları cennet olsun. Bu eserlerin yazım, basım ve kaynak olarak desteğini esirgemeyen eş, dost, kurumlara teşekkür ederim. Bu eserler. Mesudiye kültürünün,Yeşilce kültürünün geleceğe aktaran eserlerdir.Bu eserlerle,geçmişimiz, değerlerimiz geleceğe taşınacaktır.sevgiler ,saygılar.