Kadir Hocam siteye tekrardan hoş geldiniz! Bu sitenin kuruluşu ve geliştirilmesine aktif olarak emeği geçen arkadaşlara ben de tekrar teşekkür ediyorum. Sitenin en önemli amaçlarından biri, ortak bir iletişim ve tartışma platformu olmak. İnanıyorum ki, bu hedefe tam anlamıyla zaman içinde ulaşılacak. Yavaş yavaş ve adım adım da olsa ileriye doğru ve olumlu bir gelişme içinde olmak şu an için yeterli sayılabilir.
Beldemiz gençliğin eğitim seviyesini, yani yüzde kaçı üniversite, lise, meslek lisesi ve ilköğretim mezunu olduğunu tartışmak için elimizde kesin veriler olması gerekli. Tabii bu veriler kaba taslak biliniyor da olabilir. Aslında herkesin genel bir izlenimi var, evet. Bu verilerin kesin olarak elde edilmesi için soyağacı çalışmasının daha ötesinde aktif bir araştırma yapılması gerekli.
Kısa yoldan fiili durumu (belde gençlerinin çoğunluğunun yüksek tahsil yapmaması) tartışırsak konu tabii derinleşecektir. Gerek bizim beldemizde gerekse Türkiye’nin herhangi bir başka beldesinde, kasabasında eğitim seviyesini etkileyen faktörler kabataslak aynıdır.
Herkes az çok aynı fikir de olacaktır ki, bir kişinin, öğrencinin hangi seviyede eğitim gördüğünü
– Yetiştiği beldede iyi eğitim veren okulların olması,
– Velilerin (özellikle babanın) çocuğunun eğitim ihtiyacı konusunda bilinçli olması,
– Ailenin ekonomik durumunun iyi olması,
– Ailenin eğitim seviyesinin iyi olması,
– Çocuğun zeka seviyesi (IQ adlı zeka seviyesinin de 1/3 aileden geldiği, 1/3 yetiştiği çevreden aileden geldiği, 1/3 ünün de nereden kaynaklandığının bilinmediğine dair çeşitli bilgiler kaynaklarda rivayet ediliyor.)
– Herkesin eşit şartlarda eğitim imkanına kavuşabilmesi, ….vb.
faktörlere bağlıdır.
Ayrıca, ülkemizdeki okullaşma oranı, acaba Türk gençliğinin yüzde kaçı yüksek eğitim görmüş mevzusu da önemli. (%27.3 kynk..HaberX) Yani beldemiz gençliğinin çoğunluğunun yüksek eğitim görmemesi durumu normal mi değil mi?
http://www.haberx.com/n/98010/turkiyede-yuksekogretimdeki-okullasma-orani-yuzde.htm
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=187431
Aslında öncelikle Türkiye ortalamasına göre kıyaslarsak daha gerçekçi bir manzara ortaya çıkar. Beldemizin de ülkemizin diğer beldelerine benzer eğitim sorunları doğal olarak var. Bu tablo içinde beldemiz gençleri nerede dersek hepimizin cevabı bir olacaktır. Henüz istenilen seviyede değil. Cevap ezbere de olsa böyle.
Chatleşme-sohbet odası konusu hakkında ben de görüşlerimi açıklamak istiyorum. Aslında site kurulalı çok kısa bir süre geçti ve başlangıçta sohbet odası seçeneği yoktu. Gökhan’ın çalışmalarıyla bizim sitemizin de bir sohbet odası kısmı var artık. Sohbet odası ilk amaç değildi zaten, ama sohbet odası ve radyo ile de sitenin popülerliği artmış görünüyor.
Sohbet odalarının yararlarını (insanların tanışmasını ve iletişim kurması vb.) yadsımamakla birlikte, sohbet odasının karakteri gereği sitenin geleceği için kalıcı olmayan meyveleri de olduğunu kabul etmemiz gerekir. Tabii sitede birçok şey var: Kalıcı olan, kalıcı meyveler verilmesine sebep olan vb. Sonuç olarak, sitemizde sohbet odamız da olmalı, forum da, fotoğraf galerisi de. Bunlar arasında nasıl bir denge sağlanacağı büyüklerimizden ve küçüklerimizden gelecek görüşler sayesinde zamanla ortaya çıkacak.
Ben de tekrardan hoş geldiniz deyip katılımların sürmesini diliyorum!